Вхід в особистий кабінет
Увійти
Замовити проєкт

Лінолеум у сучасному дизайні

34 оцінок
14.11.2023

Лінолеум - це дешевий, не примхливий, та простий  монтажі матеріал, який використовується для покриття підлоги і досі. В  склад лінолеуму може входити лляна олія, деревний порошок, каучук та вапняк.

.

Лінолеум

Де застосовується лінолеум?

Найчастіше лінолеум обирають коли необхідно швидко і дешево постелити підлогове покриття на великій площі.

Комерційні приміщення:
Лінолеум може бути відмінним варіантом для офісних приміщень, магазинів чи кафе, оскільки він достатньо міцний, не дорогий, за ним легко доглядати та при необхідності можна легко замінити на новий.

Медичні установи:
Лінолеум часто монтують у медичних установах такі як лікарні чи аптеки, оскільки медичні установи на регулярній основі проводять дезінфікуючи заходи, то і підлогове покриття повинно бути вологостійке. Лінолеум чудово сюди підходить.

Освітні заклади:
Комерційний лінолеум з легкістю витримає велику кількість учнів чи студентів та може бути гарним рішенням для приміщень з великим навантаженням.

Промислові приміщення:
Фабрики та склади: лінолеум часто обирають для промислових приміщень завдяки своїй міцності, ціні та швидкості монтажу. Саме вартість є одним  з ключових критеріїв при виборі підлоги для приміщень великої площі, оскільки аналоги будуть в кілька разів дорожче.

Житлові приміщення:
Рідше, але все-таки зустрічається лінолеум в квартирах чи будинках. У своїх проектах ми можемо передбачити лінолеум в технічних приміщеннях чи гардеробі за бажанням замовника. Але оскільки такі приміщення зазвичай не великої площі , то ми рекомендуємо звернути увагу на ламінат чи вінілову плитку.

Лінолеум

Види лінолеуму:
Лінолеум представлений в трьох  основних типах за призначенням:

Побутовий:
Його основна сфера застосування це об'єкти з невеликим навантаженням, це можуть бути житлові кімнати, комори чи гардероби. Він зазвичай має товщину від 1,5 до 3 мм і виготовляється з м'якого вінілу, прикріпленого до основи. Побутовий лінолеум може мати різні декоративні малюнки, кольори та текстури, і він відносно доступний з точки зору вартості. Він підходить для помешкань з невисоким навантаженням та добре витримує побутові умови.

Напівкомерційний: 
Цей тип вже можна використовувати використання в місцях з помірним навантаженням, таких як невеликі офіси чи магазини. Також його можна використовувати в житлових приміщеннях з помірним навантаженням чи коридорах.  Його товщина зазвичай дорівнює 2-3 мм, та має більшу стійкість до зносу та пошкоджень.

Комерційний: 
Основна сфера використання цього типу, це приміщення з високим навантаженням, таких як лікарні, готелі, школи, аеропорти, супермаркети, ресторани та інші комерційні об'єкти. Він має найбільшу товщину, зазвичай від 2,5 до 4 мм. Комерційний лінолеум також може бути доступним у багатьох стандартних і спеціалізованих кольорах і дизайнах. 

Лінолеум

Переваги та недоліки лінолеуму
Лінолеум - як і будь-яка підлога має свої переваги та недоліки.

Переваги лінолеуму:

Ціна: Лінолеум є найбюджетніший тип покриття на цей час, саме тому коли мова заходить про бюджетний ремонт, першим на думки спадає лінолеум, а вже далі ламінат чи вінілова підлога.
Вологостійкість: Ця властивість дозволяє використовувати лінолеум у приміщеннях з інтенсивним вологим прибиранням, таких як лікарні чи магазин.
Не примхливий: Догляд за лінолеумом зводиться до того, що його достатньо просто підмітати та проводити вологе прибирання, він не вимагає особливого обслуговування чи делікатного ставлення.
Різновид дизайну: Є велика кількість моделей в різних кольорах і узорах, це дозволяє вибрати лінолеум який підійде під ваш стиль чи побажання.

Недоліки лінолеуму:

Вразливість до подряпин і порізів: Лінолеум можна легко пошкодити, особливо гострими предметами або важкими меблями на ніжках.
Вигорання: Під впливом сонячного світла лінолеум може втратити свій колір.
Обмежений термін служби: Лінолеум не так стійкий, як деякі інші матеріали для підлоги, і його термін служби обмежений.
Низька акустична ізоляція: За рахунок своєї малої товщини, лінолеум немає достатнього рівня звуко-віброізоляції, тому при використанні лінолеуму в житлових приміщеннях може бути певний дискомфорт.

Лінолеум ціни

Послідовність та нюанси монтажу лінолеуму.
Щоб мати довговічний і естетичний вигляд покриття, важливо дотримуватися правильних етапів та нюансів монтажу лінолеуму. Нижче ми розглянемо послідовність монтажу та важливі аспекти укладки лінолеуму.

Підготовка поверхні:
Першим і одним із найважливіших етапів є підготовка основи. Вона повинна бути рівною, сухою та чистою. Якщо ви маєте бетонну основу, переконайтеся, що вона ретельно вирівняна. У разі нерівностей можна використовувати бетонну суміш для вирівнювання, але пам'ятайте, що лінолеум можна буде укладати тільки після повного висихання цієї суміші (приблизно через 2 тижні)

Підготовка самого лінолеуму:
Лінолеум зазвичай продається у вигляді рулонів, тому перед монтажем розгорніть його в більшому приміщенні та залиште пролежати принаймні 1 день. Також слід звернути увагу, якщо лінолеум зберігався в холодному приміщення чи купувався в холодну пору року, то перед його розмотуванням необхідно щоб лінолеум набув кімнатної температури для уникнення тріщин.  

Вибір методу монтажу лінолеуму:
Залежно від розміру кімнати та її призначення існує декілька способів монтажу:
На двосторонній скотч: Якщо кімната має площу менш як 15 м2, ви можете використовувати двосторонній скотч для кріплення лінолеуму без застосування клею. Це спростить процес і полегшить подальший демонтаж. При такому монтажі рекомендується клеїти скотч по периметру лінолеуму та при необхідності  - поперек рулону через 1 - 1.5 м.

На клей: Якщо у вас велика площа, чи приміщення буде використовуватись з високою інтенсивністю та навантаженням, кріплення скотчем може бути недостатнім. У цьому випадку лінолеум необхідно приклеювати до підлоги спеціальним клеєм, але слід мати на увазі, що це зробить демонтаж складнішим у випадку його необхідності.

Правильний монтаж:
Важливо, щоб температура приміщення під час монтажу не була нижче 18°C. Якщо лінолеум зберігався при низькій температурі, витримайте його в кімнатній температурі протягом 24 годин.
Розмітьте та підріжте лінолеум по формі приміщення залишаючи напуск на кожній з сторін по 5-10 см, це вбереже вас від помилкових зрізів. Розмістіть лінолеум на підлозі, та підрізайте лінолеум під чистові розміри приміщення. У випадку кімнати з нетиповою формою починайте монтаж чи підрізування з найбільшої стіни.
Уникайте утворення повітряних бульбашок або складок. Для надійного кріплення можна використовувати двосторонній скотч на нижній стороні лінолеуму чи спеціальний клей.

З'єднання смуг лінолеуму:
Якщо у вас є потреба з'єднати окремі смуги лінолеуму, це може бути викликом. Можна використовувати два основних методи: з'єднання смуг внапуск і "холодну зварку". Перший метод передбачає накладання однієї смужки лінолеуму на іншу, шириною до 10 см, після чого їх прорізають наскрізь ножем та приклеюють до основи. "Холодна зварка" це метод в якому використовується спеціальний клей для з'єднання торців смуг лінолеуму.

Монтаж плінтусів та поріжків:
Плінтуси по периметру кімнати та поріжки додатково фіксують та притискають краї лінолеуму до основи а також захищають їх від задирань.

Монтаж лінолеуму